Viaceré slovenské samosprávy budú voliť starostov, Rožňava primátora

08.09.2012 Bratislava

Bratislava 8. septembra (TASR) - Viaceré slovenské samosprávy si v sobotu 27. októbra zopakujú voľby. Medzi nimi aj mesto Rožňava, ktorého obyvatelia si budú voliť primátora. Vladislav Laciak sa totiž koncom mája vzdal funkcie šéfa mesta. Okrem Rožňavy sa voľby uskutočnia v ďalších 35 obciach. Ľudia si tam budú voliť starostov a miestnych poslancov. Dôvody na vykonanie volieb sú rôzne.

Starostov si budú vyberať obyvatelia 29 obcí. V Belíne, Hermanovciach, Ivančinej, Kameníne, Novom Salaši, Ondavke, Poluvsí, Rohove, v Bojnej, Dobrej Vode, v Kostolci a vo Vrbovke si voľby zopakujú ľudia preto, že starostovia sa tam vzdali funkcie.

V obciach Bátorove Kosihy, Ovčiarsko, Babín a Bellova Ves si voľby tamojší obyvatelia vypýtali sami, keď v miestnom referende svojich starostov odvolali. V Slizkom, v Kubáňove, v Lehote nad Rimavicou, v Malých Levároch, Petroviciach, Šemetkovciach a v Zubáku si budú ľudia voliť nových starostov pre úmrtie tých predchádzajúcich.

V obciach Holumnica, Lomnička, Zemianska Olča a Dobrohošť prišli obyvatelia o starostov pre právoplatné odsúdenie za úmyselný trestný čin. Obec Kľačany si voľby zopakuje kvôli tomu, že starosta prišiel o funkciu pre nezlučiteľnosť s inou funkciou. V Harakovciach budú voľby preto, že v predchádzajúcich nemal záujem o toto kreslo nikto. Podobne ako v prípade poslancov v obciach Vlachy a Krajná Porúbka.

V štyroch ďalších obciach si budú ľudia voliť nových miestnych poslancov za tých, ktorým z rôznych dôvodov zanikli mandáty. Voľby na 27. októbra vyhlásil predseda Národnej rady SR Pavol Paška.
 

Vyberte región